Ticker

6/recent/ticker-posts

BAGAIMANA NAK HASILKAN DIGITAL STAMP CHOP DENGAN MENGGUNAKAN PDF

BAGAIMANA NAK HASILKAN DIGITAL STAMP CHOP DENGAN MENGGUNAKAN PDF 

BAGAIMANA NAK HASILKAN DIGITAL STAMP CHOP DENGAN MENGGUNAKAN PDF


Stamp Chop biasanya digunakan untuk membuat pengesahan. Biasannya Stamp Chop ini dilakukan secara manual. Apabila banyak perlu pengesahan ia akan melambatkan kerja dan meletihkan kita.

Disini saya kongsikan bagaimana hendak menghasailkan Stamp Chop digital dengan menggunakan PDF sahaja. ia akan memudahkan anda dan menjimatkan masa, wang dan tenaga.

Disini disertakan cara hasilkan stamp chop digital menggunakan PDF.

  • Pertama hasilkan reka bentuk Stamp Chop menggunakan Ms Word. Jenis design bergantung kepada anda kalau hendak formal kena ikut standard punya la.Selepas itu save kepadaPDF sebagai contoh : COP NAMA.PDF
  • Selepas itu, buka Adobe Acrobat Reader dan PDF atau borang yang nak di cop atau apa- file pun boleh. Cari Toorbar ada icon bentuk stamp tu setiap adobe Reader berbeza kedudukan berdasarkan version. Selepas itu Click. Then select Custom Stamps -> Create
  • Cari fail yang korang save tadi. Macam contoh di atas, COP NAMA. pdf -> Open -> OK.
  • Selepas itu pada Category drop down. Pilih kategori mana korang nak letak cop tu nanti.
  • Selepas itu Pilihan kategori itu ada 3 dan pilih yang mana anda berkenan.
  • Akhir siap disini step macam mana nak guna cop digital korang tu.
  • Click icon stam dan Select Sign Here -> COP NAMA

Disini disetakan gambar cara hasilkan Stamp Chop Digital menggunakan PDF


  • Pertama hasilkan reka bentuk Stamp Chop menggunakan Ms Word. Jenis design bergantung kepada anda kalau hendak formal kena ikut standard punya la.Selepas itu save kepadaPDF sebagai contoh : COP NAMA.PDF

  • Selepas itu, buka Adobe Acrobat Reader buka juga pdf file or borang yang nak di cop or any file pun boleh.

  • Cari toolbar ada icon bentuk stamp tu setiap adobe Reader berbeza kedudukan berdasarkan version. Selepas itu Click. Then select Custom Stamps -> Create

  • Cari fail yang korang save tadi. Macam contoh di atas, COP NAMA. pdf -> Open -> OK

  • Selepas itu pada Category drop down. Pilih kategori mana korang nak letak cop tu nanti.

  • Selepas itu Pilihan kategori itu ada 3 dan pilih yang mana anda berkenan.

  • Akhir siap disini step macam mana nak guna cop digital korang tu.

Disini disertakan Video menggunakan Stam Chop digital daripada Intanhajilah Ariff

 


Catat Ulasan

14 Ulasan

  1. Tq for sharing. Baru tahu mcm ni rupanya buat stamp chop.

    BalasPadam
  2. oooo mcm ni pula nak buat. tq share.

    BalasPadam
  3. wahh info terbaik.tq share.

    BalasPadam
  4. Wah menarik ni. Tak terfikir pon nak buat gini

    BalasPadam
  5. Senang begini sekarang. Sebab urusan memang dah banyak online dan orang pun simpan doc online. Submit borang pun nak online. Kalau tidak, kena print dulu, ambil chop lepas tu scan. Yang dah print tu nnt tak guna pun. Haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mudah bagi yang menggunakan perkhidmatan cop.

      Padam
  6. Thanks for sharing. hari tu mencari juga cara mcm mana tapi tak jumpa pula..

    BalasPadam
  7. laaa dulu beria lah buat dekat illustrator bagai ... senang je pakai word yer

    BalasPadam